4. Schimbarea tratatului Uniunii într-o constituție europeană care să fie supusă unui referendum în fiecare stat membru. Referendumul unei constituții reprezintă un prilej de comunicare către europeni, comunicare reală care să le explice oamenilor cum funcționează Uniunea în acest moment și cum ar trebui să funcționeze în viitor. Constituția nu ar trebui să conțină modificări riscante la tratatele uniunii. Scopul unui referendum european și a unei Constituții europene nu este reforma Europei de la temelii, ci mai degrabă comunicarea Europei către temelii și validarea direcției unui destin comun din partea electoratului. Posibile întrebări în cadrul unui referendum european ar putea fi următoarele:

1. Sunteți de acord cu instituirea unei constituții europene care stă la baza tratatelor europene deja existente și adăugarea cuvintelor destin comun?

2. Sunteți de acord cu instituirea unei constituții europene care stă la baza tratatelor europene deja existente și care modifică structura Comisiei Europene conform punctului 2 de mai sus?

3. Sunteți de acord cu instituirea unei constituții europene care stă la baza tratatelor europene deja existente și care permite opțiunea listelor transnaționale pentru alegerea Parlamentului European conform punctului 3 de mai sus?

Un referendum organizat în toate statele membre ale Uniunii în următorul deceniu ar reconfirma relevanța Uniunii Europene în mintea și sufletele europenilor și ar da un semnal puternic liderilor din Europa că europenii își doresc cu adevărat un destin comun, iar deciziile lor ar trebui să reflecte acest destin. Nu va fi ușor. Toate statele membre ar trebui să accepte organizarea unui asemenea referendum. Guvernele și instituțiile europene ar trebui să deruleze campanii masive de informare și promovare în toate statele membre. Societatea civilă ar trebui implicată în acest proces de la început până la sfârșit. Cetățeanul de rând ar trebui să știe foarte clar ce anume votează. În țările cu risc mare de invalidare a referendumului ar trebui acordată o atenție sporită și creat un cadru eficient dedicat tinerilor europeni (indiferent din ce țară provin) pentru a promova cauza europeană în acel stat membru (împreună cu tinerii acelui stat). Protestele și campaniile pan-europene (e.g. protest în Londra sau Praga organizat de tinerii Erasmus din toate statele membre) pot produce schimbări de percepție în țările tradițional eurosceptice. Nu va fi ușor, dar o astfel de campanie pan-europeană ar produce o bază de susținere din partea europenilor mult mai largă pe care vom putea construi ulterior un viitor mai previzibil al Uniunii și al nostru ca cetățeni europeni! Consider că riscul de a nu face nimic este mai mare decât efortul de a face ceva!