Autoritățile locale sunt primăriile, consiliile locale și consiliile județene care sunt alese în urma alegerilor locale. Când mergi la vot pentru alegerile locale vei primi următoarele buletine de vot:

1. Alegerea primarului – vot nominal – Numele candidaților cu sigla partidului din partea căruia candidează sau cu mențiunea Candidat independent.

2. Alegerea Consiliului Local – Numele partidului care candidează și lista ierarhizată cu numele consilierilor locali care vor intra în consiliu în funcție de voturile pe care le primește partidul. Există și candidați independenți la Consiliul Local.

3. Alegerea Președintelui Consiliului Județean – vot nominal – Numele candidaților cu sigla partidului din partea căruia candidează sau cu mențiunea Candidat independent.

4. Alegerea Consiliului Județean – Numele partidului care candidează și lista ierarhizată cu numele consilierilor județeni care vor intra în consiliu în funcție de voturile pe care le primește partidul. Există și candidați independenți pentru Consiliul Județean.

Dacă alegerile sunt organizate într-un singur tur, scade reprezentativitatea aleșilor locali și câștigă candidatul care are cele mai multe voturi dintre toți candidații din primul tur. Asta înseamnă că demnitarii publici pot fi aleși cu foarte puține voturi din numărul total de oameni cu drept de vot din circumscripție. Dacă alegerile sunt organizate în două tururi, crește reprezentativitatea aleșilor locali. În primul tur participă toți candidații, iar în turul doi intră doar candidații care se clasează pe primele două locuri. Voturile celorlalți candidați nu se pierd așa cum se întâmplă la alegerile dintr-un singur tur, ci se direcționează către unul dintre cei doi finaliști în funcție de simpatiile votanților, dar și în funcție de negocierile dintre pierzători și finaliști.