Puterea legislativă (uleiul) = Parlamentul este vocea poporului și ar trebui să reflecte diversitatea culturală, etnică și de gen a societății. Parlamentarii ar trebui să ia pulsul populației și să unească oamenii la nivel local prin dezbateri și campanii pe subiecte de interes local și național. Europarlamentarii ar trebui să facă același lucru, cu focus pe subiecte de interes european. 

1. Parlamentul aprobă sau respinge prim-ministrul și echipa sa prin vot majoritar (50% + 1) și poate demite guvernul în urma unei moțiuni de cenzură tot prin vot majoritar. De aceea este important să votăm mai ales la alegerile parlamentare deoarece parlamentul propagă puterea și resursele către toate celelalte instituții naționale și locale ale statului. 

2. Parlamentul dezbate și votează legi. În funcție de nivelul de educație al parlamentarilor și de eficiența procesului legislativ, democrația în România înseamnă vorbărie și miștocăreală și respectiv, birocrație lentă, mai ales dacă parlamentul este bicameral.

3. Parlamentul poate suspenda președintele țării dacă se dovedește încalcarea Constituției de către acesta. În cazul în care președintele este suspendat, poporul trebuie să aprobe demiterea președintelui prin referendum popular. În acest moment, dacă poporul nu aprobă decizia parlamentului în cadrul unui referendum, parlamentul nu este tras la răspundere. Unele partide susțin ca parlamentul ar trebui dizolvat în cazul în care suspendă un președinte, iar poporul decide opusul.  

4. Dacă te superi pe vreun parlamentar, fie mergi să protestezi la Casa Poporului, fie faci o plângere la DNA și denunți o faptă de corupție. În cazul în care DNA consideră demn de băgat în seamă denunțul tău, parlamentul trebuie să aprobe începerea unei anchete și să ridice imunitatea parlamentarilor vizați prin vot în plen, altfel DNA nu poate demara ancheta.

5. Parlamentul României este bicameral, Camera Deputaților și Senatul adăpostesc 465 de parlamentari. În 2009, într-un referendum consultativ românii au votat pentru modificarea parlamentului din bicameral în unicameral, cu mai puțini parlamentari (300 la număr), dar decizia nu a fost aplicată pentru că modificarea trebuie inclusă în constituție în urma unui alt referendum de modificare a constituției. Un parlament unicameral cu mai puțini parlamentari ar reduce birocrația și ar accelera procesul legislativ, dar ar fi mai puțin reprezentativ. Fiecare județ din România are repartizat un număr de deputați și senatori în funcție de populația județului respectiv. Județele cu cei mai mulți parlamentari sunt: Iași (17), Constanța (16), Prahova (16), Timișoara (14), Bacău (14), Cluj (14), Dolj (14), Suceava (14), Brașov (13). Municipiul București are 42 de parlamentari, iar Diaspora doar 6 parlamentari (deși e compusă din cei mai mulți cetățeni români cu drept de vot). O altă propunere susținută de anumite partide este de creștere a numărului de parlamentari dedicați diasporei.