Statul de drept (nisipul) = Justiția este compusă din procurori și judecători care nu ar trebui să fie vizibili și ar trebui să-și facă treaba fără presiuni politice. Cu cât justiția este mai sedimentată, cu atât va fi mai greu pentru politicieni să o perturbe (președinte, miniștri și parlamentari). România și românii încă se luptă pentru independența justiției. 

1. DNA – Direcția Națională Anticorupție este o autoritate aflată în subordinea Ministerului Justiției care se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor de corupție mare și medie ce include luarea și darea de mită, traficul de influență, alte tipuri de corupție prevăzute de lege și infracțiunile care cauzează pagube statului român mai mari de 1 milion de euro. 

2. ÎCCJ – Înalta Curte de Casație și Justiție este instanța judiciară supremă în ierarhia instanțelor judecătorești din România. ÎCCJ are competența de a judeca recursul în interesul legii și de a asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești.

3. CSM – Consiliul Superior al Magistraturii are rol de garant al independenței justiției. Se ocupă de recrutarea, promovarea, transferarea, detașarea, sancționarea disciplinară și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor. Oferă avize consultative guvernului asupra legilor care afectează justiția și propune președintelui numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor. 

4. ANI – Agenția Națională de Integritate verifică averilor dobândite în timpul exercitării unei funcții publice, conflictele de interese și incompatibilitățile demnitarilor.

5. Curtea de Conturi este una dintre instituțiile fundamentale ale statului de drept și are rolul de a controla folosirea resurselor financiare ale statului și ale sectorului public prin auditarea instituțiilor publice. În cazul depistării unor nereguli, se iau măsuri de recuperare a prejudiciului și se sesizează, după caz, instanța sau organele penale competente.