Președintele țării (aerul) = El sau ea (până acum doar el) veghează respectarea constituției de către instituțiile statului și contribuie la atmosfera de echilibru și armonie din societate.

1. Președintele numește prim-ministrul țării în funcție de negocierile cu partidele politice din parlament, numire care mai apoi este aprobată sau respinsă de parlament prin vot secret. Parlamentul poate respinge cel mult două propuneri, după care președintele are dreptul să dizolve parlamentul și să organizeze alegeri anticipate (nu s-a întâmplat până acum).

2. Președintele poate promite multe, dar stă la mâna guvernului să execute și să reformeze instituțiile publice care oferă servicii cetățenilor. Are mai degrabă un rol de mediator și comunicator. Atunci când țara intră într-o criză, rolul președintelui este să ofere susținerere morală și emoțională populației și să comunice soluții într-un mod cât mai convingător.

3. Președintele reprezintă România în forurile internaționale (UE, NATO) și este garantul suveranității și integrității teritoriale ale țării (are ultimul cuvânt în luarea de decizii atunci când țara întră într-un război sau într-o alianță internațională).

4. Dacă te superi pe președinte, nu prea ai ce să-i faci, doar să protestezi la Cotroceni sau să convingi cel puțin jumătate din parlamentari să inventeze un motiv constituțional pentru care să-l suspende (s-a întâmplat de două ori în istoria țării ca parlamentul să suspende un președinte – același – dar nu a reușit – în cadrul celor două referendumuri de suspendare dezamăgirea românilor față de parlament a fost mai mare decât dezamăgirea față de președinte).

Președintele României are un salariu brut de 26.760 lei pe lună, prim-ministrul și președinții Camerei Deputaţilor şi Senatului câștigă 23.920 lei, miniștrii, 23.415 lei, iar senatorii şi deputaţii, 20.070 lei pe lună. Să tot faci politică altruistă!