Europa nu este un continent. Pentru a fi considerat continent, un teritoriu ar trebui să fie înconjurat de apă, dar în cazul Europei și Asiei, cele două continente sunt unite prin mii de km de graniță teritorială, fapt care a condus la apariția unor națiuni transcontinentale. Separarea Europei de Asia a fost ideea grecilor care au denumit diferit cele două teritorii despărțite de strâmtoarea Dardanele (Turcia vs Europa), Munții Ural (Rusia vs Europa) și Munții Caucaz (Georgia, Azerbaidjan, Armenia vs Europa). În funcție de cine privește aceste țări transcontinentale și de relația lor politică, culturală și economică cu Europa, ele pot fi considerate țări europene sau nu. Motivația pentru care denumirea de caucazian a fost folosită pentru a diviza rasă umană rămâne inexplicabilă și irelevantă secolului 21. Cu toții suntem oameni. Cu toții căutăm fericirea, iar lumea largă a devenit locul unde fiecare își poate explora și trăi viața fără granițe, prin informații care circulă liber și culturi care se întrepătrund. Unii oameni au mai multe drepturi și oportunități, alții mai puține, în funcție de țara și continentul în care se nasc și locuiesc. Dintotdeauna și pentru totdeauna. 

Suprafața Europei reprezintă 8% din suprafața pământului, iar partea europeană a Rusiei ocupă 40% din suprafața Europei. Populația Europei este de 750 de milioane de locuitori, iar populația Uniunii Europene de 500 de milioane de locuitori. În ultimele decenii, denumirea de Europa a fost folosită de europeni cu referire predominant la Uniunea Europeană. Identitatea europeană a devenit eminamente asociată cu apartenența la familia europeană. Ca orice identitate, ea este în continuă schimbare și se bazează pe incluziune și excluziune. Noi suntem noi. Voi sunteți voi. Dacă vreți să fiți cu noi, trebuie să îndepliniți anumite condiții și să urmați anumite reguli pentru o bună conviețuire. Dacă nu vreți să fiți cu noi, ar fi bine să ne acceptăm diferențele și să dialogăm pentru a putea trăi în pace și liniște. Nicio identitate nu există dacă nu se află în antiteză cu altă identitate, iar identitatea europeană este în plină construcție în acest moment. Această identitate și apartenență reprezintă un catalizator puternic de reformare pentru ceilalți europeni care doresc să adere la familia europeană. Unii o fac din interes, alții o fac din valori. Reversul este valabil și pentru Uniunea Europeană. În momentul în care Uniunea Europeană și membrii familiei ei își vor urma mai mult interesul propriu decât valorile și idealurile comune (solidaritatea și încrederea, pacea și prosperitatea), familia europeană se va destrăma. În orice familie există drame. Important este să ținem minte că familia este tot ce avem, cu bune și cu rele. Atât pentru folosul nostru personal, cât mai ales pentru binele comun al familiei noastre fără de care nu putem avansa pe cont propriu. Tot ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile și să nu uităm că cel care aleargă mai repede ajunge primul la destinație, dar cel care aleargă alături de ceilalți, ajunge mai departe. Compromisul și comunicarea sunt combustibilul care ne va duce la destinație, oricum ar arăta acea destinație. 

Curiozități despre fiecare țară din Europa

Suedia este cel mai mare exportator de muzică pop din lume și are cele mai multe McDonald’s din Europa, pe cap de locuitor. Stockholm Globe Arena este cea mai mare clădire din lume în forma unei emisfere cu un diametru de 110 metri. Deși Coreea de Nord îi datorează Suediei 2.2 miliarde de coroane pentru cumpărarea a 1000 de Volvo în urmă cu 4 decenii, Suedia este printre puținele țări din lume care deține un corp diplomatic și o ambasadă în Coreea de Nord reprezentând țări precum Australia, SUA, Canada și celelalte țări nordice. Dinamita inventată și patentată de Alfred Nobel în 1867 le permite suedezilor să plătească decernarea premiilor Nobel în fiecare an. Alfred Nobel nu a explicat motivul pentru decizia lui de a decerna premiul Nobel pentru Pace în Oslo, iar celelalte 4 premii pentru chimie, fizică, literatură și medicină în Stockholm, dar tradiția a fost păstrată până în ziua de azi. Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, dislexic fiind, ținea mai bine minte produsele IKEA dacă aveau nume proprii. Astfel, s-a decis ca toate produsele IKEA să poarte nume de localități, oameni, animale sau alte nume proprii din Scandinavia. Paturile și dulapurile sunt numite după localități din Norvegia, iar covoarele după localități din Danemarca. Suedia este membru UE și al Spațiului Schengen, dar nu este membru NATO și nici al zonei euro. 

În urma descoperirii petrolului în Marea Nordului, Norvegia a ajuns să aibă cel mai mare fond suveran din lume estimat la un trilion de dolari. Un zvon urban amintește tactica norvegienilor din 1965 de a-i îmbăta pe negociatorii danezi pentru a primi controlul asupra unei suprafețe semnificative a Mării Nordului, dar istoricii neagă acest zvon, iar majoritatea danezilor nu consideră acest acord ca fiind nedrept pentru Danemarca. Drept recompensă simbolică pentru ajutorul primit din partea Londrei în timpul celui de-al doilea război mondial, Oslo donează în fiecare an un brad de Crăciun pentru a fi împodobit în Trafalgar Square. Norvegia nu este membru UE și nici al zonei euro, dar este membru NATO, al Spațiului Economic European și al Spațiului Schengen.

Danemarca a fost prima țară din Europa care a abolit sclavia. În majoritatea sondajelor internaționale, danezii sunt considerați printre cei mai fericiți din lume, fenomenul hygge devenind un export de succes al culturii daneze, alături de jocurile pentru copii Lego și reclamele pline de umor pentru excursii în străinătate. Groenlanda este cea mai mare insulă din lume și aparține Regatului Danemarcei. Numărul total de vorbitori de limba engleză din Danemarca, Suedia, Norvegia și Olanda este mai mare decât cel din Canada, majoritatea nordicilor vorbind fluent engleza. Danemarca este membru UE și NATO, inclusiv al Spațiului Schengen, dar nu este membru al zonei euro, fiind singura țară din Uniunea Europeană care nu este obligată să adere la zona euro.  

Deși are multe elemente culturale și politice comune cu țările scandinave, cu excepția monarhiei, Finlanda nu face parte din peninsula scandinavă, deci nu poate fi numită o țară scandinavă, dar poate fi numită o țară nordică. În Finlanda, există 3.3 milioane de saune pentru 5.3 milioane locuitori, iar ziua de 14 februarie este dedicată prieteniei, nu dragostei. Din 192 de portofele pierdute intenționat de Reader’s Digest în 16 orașe din lume, cele mai multe au fost returnate în Helsinki. Limba finlandeză este o limbă fino-ugrică care, deși face parte din aceeași familie cu maghiara, nu se aseamănă aproape deloc, ambele limbi fiind atipice pentru Europa, alături de estoniana. Finlanda are cel mai performant sistem de educație din Europa și din lume, dar în ultimii ani se confruntă cu o competiție vizibilă în statisticile internaționale din partea țărilor asiatice precum China, Singapore, Coreea de Sud și Japonia. Finlanda este membru UE inclusiv al Spațiului Schengen și al zonei euro, dar nu este membru NATO.   

Islanda, actualmente republică parlamentară și a doua țară insulară ca mărime din Europa, a fost populată de vikingi norvegieni începând cu anul 874 și a reușit să iasă din sărăcie de-abia după cel de-al doilea război mondial. Islanda a primit cel mai consistent ajutor pe cap de locuitor în valoare de 209 $ în așa-numitul Marshall Plan din partea SUA. În 1980, islandezii au ales prima femeie președinte din lume, iar în urma unui sondaj recent s-a dovedit că majoritatea islandezilor cred în elfi. În Islanda nu există țânțari, iar limba islandeză, neschimbată de 1000 de ani, se aseamănă foarte mult cu limbile scandinave (suedeza, daneza și norvegiana). Islanda nu este membru UE și nici al zonei euro, dar este membru NATO, al Spațiului Economic European și al Spațiului Schengen. 

Deși următoarea țară este deseori numită Holland (o regiune a țării care include cele mai cunoscute orașe ale țării, Amsterdam și Rotterdam), numele oficial al Olandei este Țările de Jos (Netherlands). Din 2020, guvernul olandez a obligat toate instituțiile publice să folosească denumirea de Țările de Jos cu speranța ca imaginea țării să fie mai puțin asociată cu prostituția și drogurile. Ziua de 30 aprilie este ziua Reginei (Koninginnedag) sau ziua Regelui (Koningsdag) indiferent de data lor de naștere și este considerată cea mai mare și cea mai portocalie petrecere a anului. Olandezii au fost primii din lume care au legalizat căsătoria între persoanele de același sex în 2001, iar bărbații olandezi sunt cei mai înalți din lume cu o medie de 182cm. Prima pistă de bicicletă din lume a fost construită în Utrecht în 1885 și în prezent olandezii parcurg o medie de 2.5km pe zi și 900km pe an cu cele peste 18 milioane de biciclete care au depășit numărul de locuitori din țară. În 1630, mania lalelelor importate din Turcia a ajuns la un apogeu dureros pentru unii olandezi care au plătit echivalentul valorii caselor lor pentru a-și permite statutul de nobil pe care lalelele îl oferea. Aproape 80% din bulbii de flori din întreaga lume provin din Olanda. Știai că New York s-a numit inițial New Amsterdam și că Australia și Noua Zeelandă au fost descoperite de olandezi? Inițial, Australia a fost numită New Holland, dar și-a schimbat numele după ce a fost preluată de britanici. În schimb, Noua Zeelandă și-a păstrat numele după provincia Zeeland din Olanda. Bursa de Valori din Amsterdam este cea mai veche din lume, iar picturile semnate de Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh și Willem de Kooning valorează sute de milioane de euro. Olanda este membru UE și NATO, inclusiv al Spațiului Schengen și al zonei euro.  

Belgia are cea mai densă rețea de trenuri din lume cu 113km/1000km2 care se vede din spațiu. Bruxelles se află la o distanță de 3h cu trenul de Amsterdam, Paris și Londra. French fries sunt de fapt belgian fries. Pralinele de ciocolată au fost inventate în Belgia care este unul dintre principalii producători de ciocolată din lume cu o producție de peste 170.000 de tone de ciocolată anual. Antwerp este al doilea oraș ca mărime din Belgia și este capitala diamantelor lumii cu un venit estimat la 20 de miliarde de euro. Tomorrowland este cel mai mare festival de muzică electronică din lume cu peste 15 scene și 400 de artiști în fiecare an și are loc în fiecare an în localitatea Boom (coincidență). George Lemaitre, astronom și preot belgian, a fost cel care a inventat Teoria Big Bang-ului, iar Aventurile lui Tintin au fost traduse în peste 100 de limbi. După ce au fost expulzați din Franța, Karl Marx a scris Manifestul Comunist în Bruxelles, în 1848, împreună cu Friedrich Engles, iar Victor Hugo a scris Mizerabilii tot în Bruxelles, în 1851. Cu peste 120 de organizații guvernamentale internaționale, 1400 de organizații non-guvernamentale și 181 de ambasade cu peste 3000 de diplomați, Bruxelles este capitala instituțională a Uniunii Europene (UE) și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Belgia este membru UE și NATO, inclusiv al Spațiului Schengen și al zonei euro.   

Marele Ducat de Luxembourg este o monarhie constituțională al cărui șef de stat este un Mare Duce. Luxembourg este o țară de dimensiuni mici care se poate mândri cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Dintre cei 500.000 de locuitori, aproape jumătate sunt imigranți, majoritatea dintre ei trecând granița țării zilnic pentru un loc de muncă: francezi (78.500), belgieni (39.400) și germani (39.100). Localitatea Schengen se află în Luxembourg la graniță cu Franța și Germania și simbolizează libertatea de mișcare și dispariția granițelor interne în Uniunea Europeană și totodată, locul unde a fost semnat Acordul de la Schengen în 1985. Luxembourg este membru UE și NATO, inclusiv al Spațiului Schengen și al zonei euro.  

Deși considerată un model pentru democrație, Elveția a acordat drept de vot femeilor la nivel național de-abia în 1991, în urma unei decizii a Curții Supreme Federale care se aplică tuturor cantoanelor din țară. În 2007, Biblioteca Națională Elvețiană a adăugat la colecția sa 6631 de titluri în limba germană, 2509 în limba franceză, 361 în limba italiană și 21 în limba retoromană, toate limbile având statut de limbi oficiale. În Elveția, există mai multe bănci decât cabinete stomatologice și este ilegal să deții un singur porcușor de guineea, cetățenii fiind obligați să crească cel puțin doi porcușori, indiferent de sex. Elveția produce peste 200.000 de tone de ciocolată în fiecare an, iar cea mai înaltă toaletă din Europa se află în munții Mont Blanc la o altitudine de 4200m. Elveția nu este membru UE, NATO, al Spațiul Economic European sau al zonei euro, dar face parte din Spațiul Schengen. 

Simbolul național al Irlandei este de fapt, harpa, nu trifoiul. Este țara care a câștigat de cele mai multe ori concursul Eurovision și care deține cea mai veche bibliotecă din lume, Trinity College Library, construită în 1592 în Dublin și totodată, deține cel mai vechi bar din lume de peste 900 de ani, recunoscut de Guinness Book of World Records. Deși limba irlandeză sau limba galeză a devenit oficială în Uniunea Europeană odată cu aderarea țării, ea este vorbită în fiecare zi de numai 77.000 de irlandezi, mai puțin decât este vorbită limba poloneză în Irlanda. Nu există șerpi în Irlanda, iar primul divorț a fost oficializat de-abia în 1997. Sfântul Patrick, de origine britanică, a fost un preot misionar care a convertit țara insulară la creștinism și care a devenit un simbol al Irlandei sărbătorit în lumea largă în data de 17 martie, în fiecare an. Irlanda este o republică parlamentară care este membru UE, al Spațiului Schengen și al zonei euro, dar nu este membru NATO.

Germania este a doua țară europeană care consumă cea mai multă bere pe cap de locuitor, Oktoberfest fiind responsabil pentru 7 milioane de litri de bere consumate în fiecare an, în Munich. Dacă un prizonier încearcă să evadeze din închisoare, legea germană nu îl va pedepsi pentru acest act deoarece consideră că libertatea este un instinct uman, dar îl va pedepsi pentru acțiunile care i-au permis să devină liber. O treime din energia Germaniei provine din surse regenerabile, țara propunându-și să elimine energia nucleară complet până în anul 2020 și să devină carbon-free până în 2050. Berlin are mai multe Doner Kebab decât Istanbul, iar Germania este cea mai dezvoltată economie din Uniunea Europeană. Germania este membru fondator al Uniunii Europene, membru NATO, al Spațiului Schengen și al zonei euro. 

Întrebat care este diferența dintre Germania și Austria, Christoph Waltz, actorul austriac premiat cu două Oscaruri a răspuns: e ca și cum ai compara o navă de luptă cu un vals. Mulți compozitori de renume sunt de origine austriacă precum Mozart, Haydn, Schubert, Liszt, J. Strauss, Mahler și Bruckner. Născut în Germania în 1770, Ludwig van Beethoven a trăit aproape toată viața sa în Viena unde a compus Oda Bucuriei care a devenit imnul unei Europe unite și solidare 150 de ani mai târziu. Viena este cunoscută și orașul viselor, fiind casa primului psihanalist din lume, Sigmund Freud. Austria este membru UE, inclusiv al Spațiului Schengen și al zonei euro, dar nu este membru NATO. 

Marea Britanie este probabil țara care a avut cea mai mare influență asupra celor mai multe țări din lume având nu mai puțin de 115 colonii la momentul apogeului Imperiului Britanic când aproape 25% din populația lumii era controlată de Londra și de Monarhia Britanică. Datorită sau din cauza globalizării, Londra are astăzi peste 8 milioane de locuitori care vorbesc aproximativ 300 de limbi, iar autoarea seriei de cărți Harry Potter, J.K. Rowling, a devenit prima scriitoare miliardară din lume. Cel mai lung oraș din lume ca denumire se află în Țara Galilor și se numește Lanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Stonehenge este considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii fiind construită acum 5000 de ani. Shakespeare a introdus peste 3000 de cuvinte noi în limba engleză. Monstrul Loch Ness generează peste 7 milioane de euro venituri din turism, în fiecare an. Cel mai popular sport din Anglia și din lume este fotbalul care inițial s-a numit Kick Dane’s head. În urma uciderii unui războinic danez pe care și-au revărsat furia lovindu-i craniul cu picioarele și pasându-l de la unii la alții, englezii au realizat cât de distractivă este această activitate și au numit-o în timp fotbal. Deși franceza a fost limba oficială a Marii Britanii timp de 300 de ani, între 1066 și 1362, dintre toți europenii, englezii au cel mai scăzut apetit pentru a învăța limbi străine și pentru a se simți europeni, fapt oglindit odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2020. Conform Word Economic Forum, în anul 2016, în toată lumea erau peste 400 de milioane de vorbitori nativi de limbă engleză și peste 1 miliard de vorbitori de limbă engleză ca limbă secundară. Multe limbi străine vorbite în Londra provin din țările din estul Europei care au aderat la Uniunea Europeană după 2004. 

Polonia este țara din estul Europei care a absorbit cele mai multe fonduri europene și care a avut cea mai impresionantă ascensiune economică după căderea regimurilor comuniste. Unul dintre cei mai influenți polonezi din istoria Poloniei este Nicolaus Copernicus, astrologul care a descoperit în secolul 16 că pământul se învârte în jurul soarelui. Marie Curie, căsătorită cu un francez, este de fapt de origine poloneză și este prima femeie din lume care a câștigat premiul Nobel și singura persoană din lume (nu doar femeie) care l-a câștigat de două ori (și) la științe diferite, chimie și fizică. Multe nume de familie în Polonia se termină cu ski (pentru bărbați) sau cu ska (pentru femei), dar imigranții polonezi din America au păstrat doar terminologia de ski, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Filmele străine care apar la televizor în Polonia sunt dublate, de obicei de o singură voce (nu de actori) care traduce peste vocea originală a filmului. Deși primul prezervativ din latex a fost inventat de polonezul Julius Fromm, în 1912, țara încă nu s-a decis ce fel de metode anticoncepționale ar trebui permise populației (if any), Polonia fiind una dintre cele mai religioase și conservatoare țări din Uniunea Europeană. 

Budapesta, capitala Ungariei, este al șaselea oraș ca mărime din Uniunea Europeană, orașul fiind despărțit de Dunăre în două părți, Buda, unde se află centrul istoric, și Pesta, unde se află Parlamentul Maghiar și Sinagoga Dohany Street, cea mai mare sinagogă din lume cu peste 3000 de locuri, inclusă în patrimoniul UNESCO. Deși nu este o țară cu ieșire la mare, lacul Balaton de peste 600km2 și cele peste 450 de spa-uri termale și băi publice atrag milioane de turiști în fiecare an. Ungaria se mândrește cu peste 13 laureați ai premiului Nobel și cu inventatori precum Erno Rubik (cubul Rubik), Imre Brody (becul electric incandescent), Albert Szent-Györgyi care a descoperit Vitamina C și Judit Polgar care a devenit cea mai bună jucătoare de șah din lume la vârsta de 15 ani și singura femeie care a învins peste 11 campioni mondiali de șah, șahul devenind în ultimii ani o activitate răspândită în Ungaria. Legenda spune că în urma revoluției maghiarilor împotriva habsburgilor în 1848, 13 generali maghiari au fost executați de austrieci, aceștia sărbătorind victoria bând bere și dând noroc. De atunci, maghiarii refuză să dea noroc cu halbe de bere, tradiția rămânând până în ziua de azi. În schimb, orice altă băutură poate fi sărbătorită printr-un noroc zgomotos: Egeszsegedre

Cehia deține 12 monumente UNESCO printre care Castelul din Praga cu peste 700 de camere, fiind cel mai mare castel din Europa. Cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din lume cu peste 145 de litri pe cap de locuitor, toți ceilalți competitori la acest capitol având un consum de sub 120 de litri (e.g. Germania, Austria). În fiecare an, au loc două festivaluri majore de bere în Cehia printre care Czech Beer Festival care ține aproape 17 zile și are loc în luna mai în Praga și Pilsner Fest care are loc în luna august în Plzeň, iar în Praga există o discotecă de 5 etaje, Karlovylázně, faimoasă în rândul turiștilor. 

Slovacia este una dintre cele mai noi țări din lume, separându-se de Cehia în 1993 prin așa numitul Velvet Divorce. În Slovacia au fost descoperite peste 6000 de peșteri, iar 80% din teritoriul țării se află la o altitudine de peste 800m deasupra nivelului mării, munții Tatras fiind o atracție turistică importantă a țării. Košice, al doilea oraș ca mărime, a fost capitală culturală europeană în 2013, iar Košice Peace Marathon este cel mai vechi maraton din Europa (1924) și al doilea din lume după maratonul din Boston. Unul dintre cei mai memorabili oameni din istoria Slovaciei a fost Móric Beňovský (1746-1786) care a fost ales rege al Madagascarului. 

Țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia) fac parte din UE, NATO, Spațiul Schengen și zona euro. Lituania a fost prima care și-a ales prima femeie președinte. Lituanienii sunt apreciați pentru echipa lor națională de baschet și pentru rețeta unei prăjituri delicioase numită tree cake. Letonia, în schimb, produce o băutură alcoolică tradițională numită Riga Black Balsam, veche din 1752, care se zvonește că a vindecat-o de o boală misterioasă pe împărăteasa Ecaterina cea Mare din Sankt Petersburg. În multe gospodării letone, este considerat că șarpele verde aduce noroc dacă îl crești în casă. Estonia este prima țară din lume care a introdus votul online. Tot estonienii au inventat Skype și un sport inedit numit kiiking al cărui scop este să te dai cu viteză într-un leagăn înalt până reușești să te învârți la 360 de grade. Estonia este cea mai atee țară din lume cu mai puțin de 14% din populația ei urmând o confesiune religioasă. 

Toate țările latine din Europa (Franța, Italia, Portugalia, România și Spania) fac parte din UE și NATO. Singura care nu face încă parte din zona euro și Spațiul Schengen este România.

Datorită formei sale hexagonale, francezii folosesc denumirea de l’Hexagon pentru a face referire la țara lor. Numele țării provine din limba maternă a unui trib germanic în care cuvântul frank însemna liber. În timpul celui de-al doilea război mondial, când Hitler a vizitat Turnul Eiffel, a trebuit să urce pe jos toate cele 674 de scări pentru a admira priveliștea Parisului deoarece cablurile liftului fuseseră tăiate intenționat înaintea venirii lui. În ciuda reputației de țară romantică care practică sărutul franțuzesc, există o lege încă din 1910 care interzice sărutul pe peroane, lege care a fost aplicată din cauza întârzierilor trenurilor mult prea dese. Dintre toate țările lumii care sărbătoresc Independence Day, 26 dintre ele sărbătoresc independența față de Franța. Statuia Libertății din New York a fost un cadou oferit americanilor din partea francezilor, iar statuia lui Iisus din Rio De Janeiro a fost construită tot de un francez. Cel mai vizitat punct turistic din Europa este Disneyland din Paris cu peste 15 milioane de vizitatori pe an, iar cel mai vizitat muzeu din lume este Louvre cu peste 9 milioane de vizitatori anual. Franța a câștigat cele mai multe premii Nobel pentru Literatură, iar cea mai vârstnică persoană din lume a fost o femeie franceză care a trăit 122 de ani și 164 de zile. Marcel Proust deține recordul mondial pentru cel mai lung roman scris vreodată cu peste 3000 de pagini și 13 volume. Peste 75 de milioane de oameni vorbesc franceza ca limbă maternă și aproximativ 300 de milioane de oameni din lume sunt capabili să vorbească franceza, iar guvernul francez obligă toate stațiile de radio să difuzeze cel puțin 40% din conținut doar muzică de origine franceză. Champagne este produsă în exclusivitate în regiunea Franței care poartă același nume, iar aceeași băutură produsă în oricare altă țară din lume este obligatoriu numită vin spumant. Există între 350 și 450 tipuri de brânză în Franța, iar anual se consumă peste 700 de milioane de melci și 80 de milioane de broaște, întreaga gastronomie franceză fiind recunoscută drept patrimoniu UNESCO. Motoul oficial al Republicii Franceze este libertate, egalitate, fraternitate devenit cunoscut în timpul Revoluției Franceze din 1789. Datorită muzeelor, dar și a gastronomiei și frumuseții sale, Franța este cea mai vizitată țară din lume. 

Spania este o monarhie constituțională și una dintre cele mai descentralizate democrații din Europa, cele 17 regiuni având autonomie deplină de gestionare a școlilor, spitalelor și a altor servicii publice. Construcția bisericii Sagrada Familia din Barcelona a început încă din 1882, iar finalizarea construcției continuă până în ziua de azi, depășind deja durata construcției piramidelor din Egipt. Persoanele de același sex se pot căsători încă din 2005 și nu există vreo lege care să interzică nuditatea în public, deși în unele orașe precum Palma de Mallorca poți fi amendat dacă mergi pe stradă la bustul gol. Deși prostituția nu este ilegală, este ilegal să cumperi sex în Spania și la fel de ilegal este să conduci o mașină în papuci. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume. Fotbalul este a doua religie după catolicism, Real Madrid fiind cel mai popular club de fotbal din lume cu peste 200 de milioane de fani. La Tomatina este una dintre cele mai cunoscute tradiții din Spania cu peste 150.000 de roșii aruncate, strivite și mâncate de peste 40.000 de spanioli și turiști care vin anual lângă orașul Valencia. Coridele și luptele cu tauri au fost faimoase în Spania timp de mii de ani, dar în ultimii ani acestea au fost interzise fiind considerate inumane. Cea mai populară muzică în Spania este flamenco care provine din nordul Africii și conține influențe din cultura islamului, cultura romani și cea andaluză. În 2018, Spania a devenit a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța, cu peste 82 de milioane de turiști. Printre cei mai renumiți artiști ai Spaniei se numără contemporanii Enrique Iglesias, Penelope Cruz, Javier Bardem și atemporalii Valázquez secolului 17, Goya secolului 19, Picasso, Miró și Dali ai secolului 20. Cu peste 410 milioane de vorbitori de spaniolă în toată lumea, există mai mulți vorbitori nativi de spaniolă decât de engleză. 

Roma datează de peste 3000 de ani și are o istorie incredibil de bogată, fiind considerat orașul etern datorită legendelor și clădirilor istorice care compun orașul. Conceptul familiei este extrem de important în Italia, tinerii fiind obișnuiți să locuiască cu familiile lor chiar și după vârsta de 30 de ani, iar vârsta medie a italienilor în 2019 a fost de 46.5 de ani, fiind cea mai înaintată după Japonia cu o vârstă medie de 46.9 de ani. Italia are cele mai multe situri UNESCO din toată lumea (54). Capela palatului papal din Vatican, faimoasa Capelă Sixtină pictată de Michelangelo în 1512, este vizitată de peste 20.000 de turiști în fiecare zi. Vaticanul, situat în Roma, este cea mai mică țară din lume. Pinocchio a fost scris de Carlo Collodi în 1880, iar 13 dintre piesele lui Shakespeare își desfășoară acțiunea în Italia, Verona fiind localitatea unde are loc renumita piesă Romeo și Julieta. Pizza a fost inventată în Napoli la sfârșitul secolului 18 și italienii mănâncă pasta aproape zilnic încă din secolul 4 î.e.n. Printre cele mai cunoscute brânzeturi produse de italieni sunt parmezanul, mozzarella, gorgonzola, ricotta și provolone. Italia este cel mai mare producător de vin din lume. Peste 20.000 de italieni (cu sau fără cetățenie italiană) lucrează ca barmani și servesc anual peste 14 miliarde de espresso, iar turiștii contribuie la bugetul Romei cu 1 milion de euro anual doar prin monedele aruncate în fântâna Trevi. 

Capitala Portugaliei, Lisabona, este mai veche decât Roma cu aproape 4 secole și este a doua capitală ca vechime din Europa după Atena. Portugalia este cea mai veche națiune din Europa având aceleași granițe din anul 1139, iar universitatea din Coimbra este una dintre cele mai vechi universități din lume, datând din 1290 și intrând în patrimoniul UNESCO în 2013. Pastéis de Nata (tartă dulce) este cel mai cunoscut desert portughez a cărui rețetă a fost păstrată secretă mult timp de la inventarea ei în secolul 19, în cartierul Belém din Lisabona. Portugalia este cel mai mare producător de dopuri de plută din lume (folosite la sticlele de vin), lemnul fiind folosit și pentru genți din plută sau alte accesorii. Portugheza este limba oficială nu doar în Portugalia, ci și în Brazilia și Angola. Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns pe mare în India unde a adus pentru prima oară roșia, cartoful, piperul și ardeiul iute. Podul de o lungime de 17km care leagă Lisabona peste apă îi poartă numele. Sosul piri-piri a fost inventat de portughezi, iar cea mai mare omletă din lume care a intrat în cartea recordurilor cu o greutate de peste 6 tone aparține Portugaliei. Fado este muzica tradițională portugheză inspirată de sentimente de melancolie și durere. Vântul este la ordinea zilei pe coasta portugheză cu ieșire spre oceanul Atlantic aceasta devenind o destinație populară pentru surferi, o plajă populară fiind Praia do Norte în Nazaré cu valuri înalte de peste 20m. Portughezii sunt lideri mondiali în privința energiei regenerabile reușind ca în luna martie 2018 să genereze 100% din consum din energia solară, hidro și eoliană.

Malta este o țară insulară cu o populație de 400.000 de locuitori, cu două limbi oficiale, engleza și malteza (seamănă la auz cu araba) care are peste 3000 de ore de soare în fiecare an și care atrage peste 2.5 milioane de turiști anual. Malta este populară pentru îmbinarea culturilor care au influențat-o de-a lungul istoriei, pentru gastronomia mediteraneeană și pentru peșterile accesibile din mare vizitate de turiști. Cele mai populare deserturi sunt Kinnie, Cisk și pastizzi. 

Următoarele țări, foste membre ale Uniunii Sovietice (Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova și Georgia), deși nu fac parte din UE sau NATO, au relații istorice, culturale și economice inseparabile de continentul european. Unii europeni consideră Rusia ca nefăcând parte din Europa, deși aproape 80% din populația Rusiei se află pe continentul european. Georgia își dorește aderarea la Uniunea Europeană, deși geografic vorbind, nu face parte din continentul european, la fel cum nici 97% din teritoriul Turciei nu face parte din Europa, dar care a devenit candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005. O relație economică, socială și culturală bazată pe dialog și cooperare între aceste țări și Uniunea Europeană este benefică ambelor părți. Moldova și Georgia au semnat un acord (DCFTA) cu Uniunea Europeană în 2014 care le permite acestor țări accesul la piața unică europeană. Ucraina, deși era pregătită să semneze același acord în noiembrie 2013, a fost împiedicată de Rusia cauzând astfel mișcarea pro-europeană din Kiev cunoscută sub numele de Euromaidan. În urma protestelor din Euromaidan care au cauzat 113 de decese și 1811 de răniți, Rusia a decis anexarea insulei Crimeea în februarie 2014 și a încercat destabilizarea Ucrainei prin susținerea unui război care durează până în ziua de azi în două regiuni din estul Ucrainei (Luhansk și Donetsk) locuite predominant de etnici ruși. Ucraina a semnat în cele din urmă acordul cu Uniunea Europeană și l-a ratificat în 2017, cu speranța ca parcursul său european alături de Moldova și Georgia va deveni ireversibil. Reformele lente împotriva corupției, stabilitatea politică volatilă din aceste țări și mai ales disputele teritoriale pe care le au cu Rusia (Transnistria în Moldova, Crimeea și Donbass în Ucraina, Abhazia și Osetia de Sud în Georgia), confirmă nevoia de dialog dintre Rusia și Uniunea Europeană.

Țările balcanice contribuie semnificativ la istoria și diversitatea Europei. Istoricii asociază țările balcanice cu peninsula balcanică în care sunt incluse următoarele 11 țări, în ordinea dimensiunii lor teritoriale: România, Grecia, Bulgaria, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia de Nord, Slovenia, Muntenegru, Kosovo. În mentalitatea unor europeni, Kosovo nu ar trebui considerată o țară (nici măcar balcanică), grecii sunt considerați sud-europeni (alături de italieni, spanioli și portughezi), deoarece o parte semnificativă din teritoriul Greciei aparține celor peste 1400 de insule grecești, iar românii sunt considerați balcanici, deși, tehnic vorbind, România face parte din peninsula balcanică doar prin regiunea de sud a țării, Dobrogea, despărțită de restul țării de Dunăre. În cazul României, probabil, e mai bine să fii inclus în mai multe entități geografice și conceptuale (țările latine și țările balcanice), decât să fii exclus. Așadar, urmează să povestim pe scurt despre fiecare țară balcanică în parte, indiferent de procentul geografic sau conceptual cu care țara este asociată peninsulei balcanice (în ochii cititorului). Dintre toate cele 11 țări balcanice doar 5 fac parte din Uniunea Europeană: Bulgaria, Croația, Grecia, România și Slovenia, dintre care doar Grecia și Slovenia fac parte din zona euro și Spațiul Schengen. 

România se mândrește cu laudele și medaliile primite în lumea largă datorită sportivilor săi precum gimnasta Nadia Comăneci, fotbalistul Gheorghe Hagi sau jucătoarea de tenis, Simona Halep și aceeași Românie se rușinează în lumea largă din cauza politicienilor ei aprig de corupți. Cu excepția numelor celor mai de succes sportivi români, majoritatea numelor de familie din România (mai ales ale președinților) se termină cu escu. În Europa, locuiesc peste 10 milioane de romi majoritatea dintre ei discriminați și marginalizați, dar toți având cetățenie europeană. În România, locuiesc peste 2 milioane de romi majoritatea dintre ei discriminați și marginalizați, dar toți având cetățenie română. Legenda lui Bram Stoker a transformat Transilvania într-o regiune imaginară în mintea multor europeni, inclusiv a britanicilor care au ales să se ferească pe termen nedeterminat de vampirii europeni din Europa de Est. Pentru a repara drumurile României, se estimează că autoritățile române ar avea nevoie de 28 de miliarde de euro. Rețeta papanașilor a fost votată de turiști ca fiind cea mai delicioasă rețetă de desert din România, inclusiv de către un finlandez venit în vizită în România care și-a manifestat public curiozitatea (lucru rar întâlnit) prin următoarea întrebare: De ce există garduri atât de înalte în jurul școlilor? Nu vor copiii să stea la școală? Din păcate, România încă nu s-a decis dacă rezultatul sistemului ei educațional este direct proporționale cu înălțimea gardurilor din jurul școlilor. Cu sau fără garduri, România, este cea mai religioasă țară din Uniunea Europeană cu peste 80% dintre români care se declară religioși, mulți neavând posibilitatea de a face diferența dintre religie și credință tocmai din cauza lipsei educației. 

Există surse care susțin că Bulgaria este inventatorul alfabetului chirilic și țara cu cel mai bătrân nume din Europa, acesta neschimbându-se din anul 681. Bulgaria are atât de mulți trandafiri încât ar putea produce 75% din uleiul de trandafir necesar în lume. Deși se zvonește că atunci când bulgarii spun da, dau din cap că nu și invers, nu s-a dovedit încă veridicitatea acestei practici, mai ales atunci când bulgarii primesc cu brațele deschise milioane de turiști, majoritatea dintre ei români și îi invită la degustări de vin pe care îl produc încă din Epoca de Piatră. 

Deși cuvântul vampir este asociat Transilvaniei, acesta provine din limba sârbă. Serbia este cel mai mare exportator de zmeură din lume cu peste 30% din producția internațională, iar Novak Djokovic este cel mai de succes jucător de tenis de origine sârbă cu peste 80 de titluri câștigate dintre care 17 Grand Slamuri. Capitala Serbiei, Belgrad, organizează în fiecare an cel mai mare festival de spumă din Europa cu peste 12 ore de muzică non-stop și o mare de spumă în care tinerii dansează. În mai 2017, ministrul culturii sârb a propus mai multe măsuri de protejare a alfabetului chirilic folosit în Serbia pentru a contracara “pericolul extincției”. Deși alfabetul chirilic a devenit oficial în Europa odată cu aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, tinerii sârbi aleg să folosească alfabetul latin, mai ales online, pentru a-și demonstra deschiderea și apartenența la identitatea europeană. 

În Europa, alfabetul chirilic este folosit eminamente în Bulgaria, Macedonia de Nord, Ucraina, Belarus și Rusia și parțial în Moldova, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Kosovo unde alfabetul chirilic co-există cu cel latin. Alfabetul grecesc este folosit doar în Grecia, alfabetul armenian doar în Armenia, iar alfabetul georgian doar în Georgia. Toate celelalte țări europene folosesc alfabetul latin. Majoritatea țărilor din estul Europei folosesc alfabetul latin, dar vorbesc o limbă slavică precum poloneza, ceha, letona, lituaniana, slovaca și croata. Celelalte țări din Europa folosesc alfabetul latin și vorbesc o limbă originar latină (franceza, italiana, spaniola, portugheza, româna) sau o limbă germanică (engleza, germana, suedeza etc) cu excepția maghiarilor, finlandezilor și estonilor, care deși folosesc alfabetul latin, vorbesc o limbă fino-ugrică (originară din zona Munților Urali). Dintre toate aceste limbi, cea mai răspândită limbă vorbită și înțeleasă de majoritatea europenilor este engleza. 

Moldova este cea mai săracă țară din Europa și cea mai puțin vizitată de turiști. Moldovenii vorbesc fie limba română ca limbă maternă, fie rusa sau găgăuza (similară cu turca – care este în pericol de dispariție), fie toate aceste trei limbi. Regiunea Transnistriei și-a creat propria monedă după ce s-a autointitulat independentă în 1990, deși nu este recunoscută de niciun stat al Națiunilor Unite. Moldova este un important producător de vin din lume care a fost recunoscută de cartea recordurilor ca având cea mai spațioasă cramă din lume în Mileștii Mici și sărbătorește Crăciunul pe 24-25 decembrie odată cu românii, în timp ce vecinii ruși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie alături de ucraineni, beloruși, georgieni și armeni. 

Muntenegru și-a declarat independența în 2006 și la scurt timp a dobândit domeniul online .me cu peste 50.000 de domenii înregistrate în prima zi. Lacul Skadar este casa a peste 270 de specii de păsări și o destinație populară pentru pelicanii creți. În localitatea Bar din sudul Muntenegrului se află cel mai bătrân măslin din lume cu o vârstă de peste 2000 de ani, iar muntenegrenii sunt cei mai înalți bărbați din lume, după olandezi. Muntenegru are peste 117 plaje și 293km de coastă cu ieșire la Marea Adriatică, iar canionul Tara River este cel mai mare din Europa ca volum.

Croația, o țară cu puțin peste 4 milioane de locuitori, 1200 de insule și o coastă cu ieșire la Marea Adriatică de peste 1700km lungime, atrage peste 11 milioane de vizitatori anual. Turismul produce 20% din PIB-ul țării, iar cuvântul cravată și piesa vestimentară propriu-zisă au fost inspirate din Croația, francezii urmând să le exporte în restul lumii. 

Slovenia este prima țară fost comunistă și iugoslavă care a aderat la zona euro. Slovenia este țara unde s-a dezvoltat rasa de cal Lipiça și unde s-a descoperit o specie de salamandră numită proteul de peșteră care are o durată de viață de până la 100 de ani și care poate rezista fără mâncare până la 10 ani. Un sloven tipic se numește Franc și se căsătorește la 30.3 ani cu o slovenă tipică pe nume Marija, care la rândul ei, se căsătorește la 27.3 ani și au împreună 1.2 copii. În urma unui referendum național care a avut loc în 2015, Slovenia a a stabilit că Franc nu se poate căsători cu un alt Franc. 

Bosnia și Herțegovina este o țară balcanică de aproximativ 4 milioane de locuitori constituită din trei etnii: bosniaci (48%, majoritatea musulmani), sârbi (37%, majoritatea ortodocși) și croați (14%, majoritatea catolici). Cetățenii orașului Mostar îl văd pe Bruce Lee, actorul din Hong Kong, ca fiind acel lucru pe care îl au în comun și căruia i-au ridicat o statuie ca simbol al luptei lor împotriva discriminării și diviziunilor etnice. În timpul războiului civil din 1995, a fost inaugurat Festivalul de Film din Sarajevo care a devenit cel mai important festival de film din peninsula Balcanică. Jocurile Olimpice de Iarnă din 1984 au fost găzduite în Sarajevo, capitala țării, iar în 2014, Bosnia și Herțegovina a câștigat titlul mondial pentru cel mai detestat guvern din lume de către proprii cetățeni.

Tirana, capitala Albaniei, este singura capitală din Europa în care nu există niciun McDonald’s. În schimb, Albania are peste 3250 de specii de flori, adică peste 30% din flora Europei. Eroina Albaniei este Anjezë Gonxhe Bojaxhiu cunoscută drept Maica Tereza. Deși s-a născut în Skopje, astăzi capitala Macedoniei de Nord, este singura câștigătoare a premiului Nobel de origine albaneză. Mai mulți albanezi locuiesc în străinătate decât în Albania, iar cei care locuiesc în Albania își decorează casele cu sperietori pentru ciori care uneori pot lua forma unor ursuleți de pluș spânzurați. Datorită influenței Imperiului Otoman, albanezii și bosniecii sunt singurele naționalități din Europa predominant musulmane. 

Kosovo a devenit o țară independentă în 2008 datorită sau din cauza faptului că cele două mari grupuri etnice, albanezii musulmani și sârbii ortodocși, au ajuns la un apogeu al ostilității reciproce, fiecare grup susținând că regiunea îi aparține. Cu toate acestea, 5 state membre ale Uniunii Europene printre care și România au refuzat recunoașterea independenței noului stat. În urma independenței țării, euro a devenit moneda oficială, lui Bill Clinton i s-a construit o statuie, iar Tony Blair a vizitat Kosovo în 2010 pentru a se întâlni cu 9 băieți care au fost botezați de părinții lor Tonibler, în onoarea lui. 

Macedonia de Nord deține nu doar cel mai vechi lac din lume, dar și cel mai adânc. Lacul Ohrid are în jur de 4 milioane de ani și face parte din patrimoniul UNESCO. Maica Tereza de Calcutta, canonizată Sfânta Tereza de Papa Francis, s-a născut în Skopje, în 1910. Astăzi pot fi găsite în Skopje o statuie și un muzeu dedicate călugăriței de origine albaneză. Tot în Skopje poate fi găsită o statuie a lui Alexandru cel Mare, dimensiunea și motivația acestei statui provocând disensiuni din partea macedonenilor din nordul Greciei care nu se identifică cu macedonenii din Macedonia de Nord. Datorită schimbării denumirii țării votată într-un referendum în 2018 (denumirea oficială până în acest an a fost FYROM), Macedonia de Nord poate adera la NATO și Uniunea Europeană fără riscul unui veto din partea Greciei. Teoretic vorbind, românii din Moldova ar putea fi îndreptățiți la aceeași atitudine față de Republica Moldova pentru faptul că Moldova a preluat sau păstrat denumirea Moldovei mari, împărțită azi în două țări. Practic, niciun moldovean român nu ar avea motive să se simtă lezat de această denumire teritorială comună și a asocierii ei cu Ștefan cel Mare datorită faptului că ambele țări vorbesc aceeași limbă și au o istorie și cultură comună, elemente parțial valabile pentru Macedonia de Nord (care vorbește o limbă slavică) și regiunea Macedoniei din nordul Greciei unde s-a născut de fapt, Alexandru cel Mare. 

Grecia, oficial numită Republica Elenă sau Ελλάδα în alfabetul grecesc este inventatoarea democrației, a Jocurilor Olimpice și a mitologiei grecești exportate cu succes în lumea largă. Cu o populație de doar 10 milioane de locuitori, mulți emigrând către vestul Europei în urma crizei financiare care a zguduit țara în 2009, Grecia atrage aproape 20 de milioane de turiști anual mulți dintre aceștia bând mai mult ouzo decât beau grecii care preferă whiski-ul. Dintre 1400 de insule grecești, doar 170 sunt locuite. 

Cipru este cunoscută drept insula Afroditei, zeița dragostei și a frumuseții și țara de unde provine brânză halloumi. Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediteraneeană, după Sicilia și Sardinia, dar cu cea mai mare populație. Teritoriul insulei este încă împărțit între grecii ciprioți ortodocși în partea de sud a insulei numită Republica Cipru, parte a Uniunii Europene și turcii ciprioți musulmani în partea de nord a insulei numită Republica Turcă a Ciprului de Nord, separată de restul insulei în 1974 și recunoscută doar de Turcia. Mulți tineri văd avantaje, atât financiare, politice și culturale cât mai ales, morale în unificarea insulei. Această unificare teritorială ar fi posibilă în urma aderării Turciei la Uniunea Europeană sau în urma unui referendum intern susținut de ambele părți. 

Partea europeană a Turciei se numește Tracia unde locuiesc 11 milioane de oameni, iar partea asiatică a Turciei se numește Anatolia unde locuiesc peste 70 de milioane de oameni. Turcia este printre singurele țări musulmane din lume care a trecut de la alfabetul arabic la alfabetul latin în secolul 20. Arca lui Noe s-a umplut cu animale în partea de est a Turciei, în munții Ararat care au o înălțime de 5166m, cei mai înalți din Turcia. Tot în Turcia pot fi găsite 453 de specii de păsări din cele peste 9000 de specii existente în toată lumea. Cultura turcilor spune că un om care îți vine în vizită este considerat oaspetele lui Dumnezeu timp de minimum trei zile.

Când europenii au văzut pentru prima oară curcanii aduși din America au crezut că sunt o specie aparte de bibilici. Bibilicile erau importate în Europa din Africa prin intermediul comercianților turci via Constantinopol, astăzi Istanbul. Așa ajunge curcanul american să se numească în limba engleză turkey, denumire valabilă până în ziua de azi. Turcii, în schimb, au denumit curcanul hindi, crezând că această pasăre (misterioasă chiar și pentru ei) provine, de fapt, din India considerată lumea nouă de către turci în urma poveștile auzite de la europeni, dar interpretate greșit. Francezii la rândul lor au numit curcanul dinde din aceleași motive, iar portughezii l-au numit peru, din alte motive, dar similare. Așa a devenit curcanul prima poveste de succes a globalizării. Multe alte povești (de succes) ale globalizării sunt încă nescrise.