Începusem un nou job în București și intrasem în lumea povestitorilor. O lume nouă, o provocare nouă. Lucram în coordonare și comunicare la o revistă de renume din presa independentă din România. Nu eram scriitor, dar mă atrăgeau poveștile bine spuse și oamenii pe bune. Mă simțeam aproape împlinit și așteptam cu nerăbdare ziua în care redacția avea să-mi asculte povestea.

Revelionul l-am sărbătorit în luna octombrie, atunci când am împlinit 30 de ani, și mintea mea producea deja scenarii pentru noul an. Îmi doream să învăț să scriu și să povestesc. Prima provocare de povestitor a venit la câteva săptămâni după dureroasa schimbare de prefix, când am participat la primul meu Storytime în redacție, o formă atipică de team building prin storytelling. Colegii altruiști ascultau și nu judecau. Ce experiențe m-au marcat în viață? Ce gânduri mă macină? Ce oameni (mă) iubesc? Ce lucruri (îmi) doresc de la viață? Am scos din mine bocete și gafe care nu știam că-mi aparțin și care au rămas de-atunci ancorate într-o dorință continuă de exprimare și explorare.

La două luni după primul meu Storytime am fost înștiințat că redacția nu mai are buget pentru poziția mea, iar revelionul lunii octombrie a devenit brusc le réveillement d’une réalité pe care nu știam cum s-o reconstruiesc. Ai 30 de ani, Mihai, viața de-abia începe! m-a încurajat editorul. Am părăsit redacția cu inima cât un purice și m-am retras în siguranța familiei.

În câteva săptămâni, mi-am împachetat viața și m-am reîntors în Brașov, locul unde credeam că, în sfârșit, am cu cine! Aveam să aleg cel mai riscant drum din viața mea: politica! Nimic din ce-a urmat nu făcea parte din scenariul zilei în care am împlinit 30 de ani. O lume nouă, o provocare nouă. Dar plină de povești, de această dată. Multe și tumulte pe care le-am asimilat și asamblat într-o carte. Sper să le savurați așa cum le-am savurat și eu trăindu-le și scriindu-le.

Politica, banii și religia produc cele mai zgomotoase certuri pe acest pământ, dar și cele mai bune povești. 505 zile este o compilație atipică de narcisism autobiografic și jurnal politic și filosofic. 505 zile reflectă vocea unui milenial în politica românească prin povești pe bune. 505 zile este pariul pe care-l fac pentru un altfel de viitor (nu doar al meu) într-o Românie europeană. Poate nu-l voi câștiga, dar sigur nu voi pierde. Nu trebuie să fiu președinte, intelectual sau pușcăriaș pentru a scrie o carte.

Trebuie să fiu liber.