Știți cum schimbă becul un egocentric? Se urcă pe un scaun, ține becul în mână și așteaptă lumea să se învârtă în jurul lui. Funcționează? Nu tot timpul. Dar e fain să crezi că poate funcționa.

Atunci când îmi doresc cu adevărat ceva mă aștept ca lumea din jurul meu să mă ajute la îndeplinirea acelui ceva, iar atunci când am de zis ceva încerc să transmit mesajul meu cât pot de prompt și de clar. Faptul că spun acest lucru cu mâna pe inimă ar trebui să spună despre mine că sunt un egocentric sincer, dar din păcate, cu cât înaintez în vârstă cu atât mesajul meu devine mai diluat și mai întârziat. De ce? Din teamă să nu deranjez orgoliile celor din jur. Fiecare dintre noi este egocentric într-o oarecare măsură, deși nu toți recunoaștem. Oamenii înțelepți știu foarte bine la ce mă refer. Oamenii înțelepți (pretind că) știu exact ceea ce merită spus, cum trebuie spus atunci și mai ales, când trebuie spus. Doar că viața încă nu m-a convins că înțelepții sunt majoritari pe acest pământ și de aceea încă aleg să fiu un egocentric sincer (adică să spun ceea ce cred, atunci când cred și cum cred). Toată viața mea am ținut cu minoritățile și cu atipicii pentru că sunt mult mai memorabili decât înțelepții. De ce aș face o excepție acum?

Vedeta pentru mine reprezintă tipologia unei persoane publice care este ascultată și aplaudată de alți oameni (indiferent de context și indiferent de modul în care a devenit vedetă). Vedeta este memorabilă și atipică, altfel nu ar fi devenit vedetă. Ceea ce mă intrigă la vedete este faptul că, după ce devin vedete, pretind că sunt înțelepte, deși dacă ar fi fost înțelepte n-ar mai fi devenit vedete. Dacă ar fi ales să-și cenzureze trăirile și gîndurile (să nu spună exact ceea ce cred și ceea ce simt atunci când simt) vedetele nu ar mai fi devenit memorabile și atipice. Atunci de ce pretind vedetele că sunt înțelepte? E un paradox pe care doar un înțelept îl poate explica. 

Vedeta mă minunează și mă plictisește. Mă minunează când o văd pe scenă, o ascult, o citesc, îi simt emoțiile atipice și memorabile. Dar mă plictisește când pretinde că e înțeleaptă și nu spune cu voce tare ceea ce gândește. Nu e egocentrică și sinceră. A uitat ajutorul pe care l-a primit de la oamenii din jur atunci când era egocentrică și sinceră. Faima i-a ocupat timpul și viața (atipică) și vedeta a devenit din ce în ce mai mai puțin memorabilă și atipică. Ce uită vedeta este că viitorul ei este la fel de comun și tipic ca cel al nevedetei. Pentru a reveni cu picioarele pe pământ, cred că a sosit momentul ca vedeta să accepte că are un viitor la fel de comun și tipic ca cel al nevedetei. A sosit momentul ca vedeta să spună cu voce tare și public atunci când e supărată și iritată pe oamenii care îi afectează viitorul comun! Să aibă curajul să se poziționeze față de un subiect civic și politic pe care îl consideră valoros! Să vorbească deschis despre experiențele pe care le-au avut din cauza oamenilor care ne fac nouă (vedetelor și nevedetelor) viața neviață! Să riște așa cum risca odinioară!

Știu ce gândește vedeta: Jobul meu nu este să fac politică. Jobul meu este să fac entertainment. Nu e responsabilitatea mea să ies la proteste, să vorbesc despre subiecte civice și să atac pe social media oamenii din politica românească. Este o lume în care nu-mi doresc să mă implic pentru că oricum nu pot schimba nimic.

Însă vedeta nu știe ce gândește nevedeta: E dreptul tău să te implici în ce-ți dorește inimioara ta prețioasă. Așa cum e dreptul meu să te întreb: decizia de a nu te implica în politică ține strict de dorința ta de a fi imparțial sau ține de frica că ceea ce spui îți va afecta cariera? Îți înțeleg dorința de a fi imparțial (deși nu ți-o respect), dar nu îți accept frica de a fi parțial. Frica de a risca! Nu-ți respect imparțialitatea pentru că îți plasezi egoul deasupra nevedetei care a renunțat demult la luxul imparțialității pentru un viitor comun și tipic mai bun atât pentru vedete cât și pentru nevedete. Ce face vedeta în toată această luptă?

Popularitatea vedetei nu provine din aprobarea politicienilor, ci din validarea fanilor! Din câte îmi aduc aminte (deși aș putea fi singurul), vedeta a ajuns să aibă fani fiind sinceră, curajoasă, atipică și memorabilă! Dacă vreo vedetă ar dori să adauge și cuvântul muncă la lista de mai sus nu voi putea decât să-i spun: Nu ești specială. Cu toții muncim! Doar că noi muncim și pentru un viitor mai bun, atât pentru vedere, cât și pentru nevedete. Cine e vedetă acum?

Între timp, tu poți să crezi în continuare că:
Ai ceva ce-mi place.
Ai ceva ce mă atrage.
Tu, iubirea mea,
Ești regina din viața mea.