13 momente controversate de la înființarea USR:

1. La începutul lunii iunie 2016, Clotilde Armand a devenit o senzație pe social media datorită candidaturii ei la Primăria Sectorului 1 din București și mai ales datorită șarmului ei franțuzesc. Clotilde a pierdut primăria cu doar câteva voturi, dar a câștigat inimile românilor care așteptau un aer proaspăt în politica românească. De la acel moment până la alegerile parlamentare de la finalul anului 2016, au urmat zeci de live-uri pe Facebook făcute de Clotilde în toată țara care au adunat peste 3 milioane de vizualizări și probabil la fel de multe zâmbete. Entuziasmul și îndemnul #HAIROMÂNIA din fiecare live vor rămâne întipărite pentru totdeauna în fundația partidului USR, un nou partid altfel care a convins 1 din 10 români că în sfârșit, au cu cine

2. Campania din decembrie 2016 a fost un succes pentru USR și un eșec pentru PNL. Ambele partide s-au propulsat în spațiul public prin declarații de susținere a fostului prim-ministru, Dacian Cioloș. Cioloș a ieșit public cu mesaje ambivalente, după ce PNL a folosit imaginea lui pe afișe electorale, spunând că am rugat PNL şi USR să nu folosească imaginea mea, tocmai pentru că am spus că nu vreau să dau mesaje ambigue oamenilor cărora le-am zis că nu voi participa la campania electorală. Nu pentru că nu aş vrea să susţin anumite idei sau valori, ci pentru mi-am luat un angajament. Angajamentul lui Cioloș era clar: finalizarea mandatului de prim-ministru care se încheia pe 4 ianuarie 2017. Toți miniștrii și secretarii de stat care doreau să candideze pe listele USR sau PNL au fost obligați să-și dea demisia din guvern înainte să-și anunțe candidatura. Mulți din PNL au considerat acest gest de detașare ca fiind unul exagerat și l-au învinovățit pe Cioloș pentru eșecul parlamentarelor din 2016. 

3. Dacă după alegeri, PNL nu a mai vrut s-audă de Cioloș, USR și mai ales simpatizanții USR așteptau pasul natural de înscriere a lui Cioloș în partid. Vestea că Nicușor Dan, președintele USR, nu și-a dorit intrarea lui Cioloș în partid a venit ca un șoc către majoritatea membrilor și mai ales în afara partidului. Temerea că Cioloș i-ar putea lua poziția de președinte a fost începutul sfârșitului lui Nicușor Dan la conducerea partidului. Nu mai dura mult până când scindarea din partid avea să facă înconjurul televiziunilor din România. Partidul altfel nu mai era tocmai altfelOdată ajunși la putere, toți sunt la fel, spuneau mulți români. Era greu să-i contrazici. 

4. Imediat după alegerile parlamentare din 2016, soțul lui Clotilde, și el membru USR și fost coleg de facultate cu Nicușor Dan, a ieșit în spațiul public și a acuzat partidul că a asociat imaginea USR cu activiștii LGBT și cu Soros și că managerul de campanie ar fi fost responsabil pentru discriminarea pe care ar fi suferit-o Clotilde în cadrul partidului. Clotilde devenise contestată în cadrul partidului datorită (din cauza) poziționării ei față de referendumul pentru familie, care deja începuse să prindă avânt în spațiul public românesc. Clotilde și soțul ei aveau/au o viziune mai conservatoare, iar această diferență ideologică va produce prima criză politică majoră pe care o suferă partidul. 

5. Mihai Goțiu, senator de Cluj, a intrat în istoria noului partid ca fiind primul userist care a ațipit în plenul Parlamentului României. Spre deosebire de alți ațipitori din istoria parlamentului (mulți), Goțiu și-a cerut scuze public și a decis să se auto-sancționeze cu indemnizația pe o săptămână, bani pe care i-a donat unui proiect pentru copii bolnavi. 

6. Imaginea-simbol a protestelor din 2017 cauzată de ordonanța 13 când zeci de mii de protestatari au luminat Piața Victoriei cu telefoanele mobile, a fost preluată de parlamentarii USR în lupta lor de opoziție din parlament. Într-o noapte lungă în parlament, când PSD încerca cu disperare modificarea legilor justiției prin alt mod decât prin ordonanță de neurgență, USR a rămas pe baricade și a folosit toate tertipurile posibile pentru a-i împiedica. La finalul sesiunii, parlamentarii USR au ieșit învingători din parlament cu lumina telefoanelor aprinsă în aplauzele protestatarilor din fața Casei Poporului care scandau PSD, ciuma roșie. 

7. Dacă legile justiției și lupta anticorupție au reușit să creeze unitate în partid, referendumul pentru familie a reușit să-l dezbine. Fondatorul USR, Nicușor Dan, a făcut deseori referire la acest subiect susținând ferm că poziționarea partidului pro sau contra referendumului ar fi o greșeală strategică. Unii useriști mai conservatori nu își doreau poziționarea partidului, alți useriști mai progresiști își doreau poziționarea partidului împotriva referendumului. Pentru a se asigura că partidul îi va urma calea, Nicușor Dan a declarat că își va da demisia din partid dacă biroul național (organul de conducere al partidului) votează pentru poziționare. Lucru care s-a și întâmplat. Executivul partidului a decis, prin majoritate, poziționarea partidului împotriva referendumului, iar Nicușor Dan și-a anunțat a doua zi demisia. Partidul rămânea astfel fără președinte. Nicușor Dan aștepta o carte favorabilă de invalidare a deciziei biroului național din partea Comitetului Politic, care urma să aibă loc în aceeași lună. Spre surprinderea multora (sau nu), Comitetul Politic a refuzat ultimatumul dat de Nicușor și a aprobat poziționarea partidului împotriva referendumului pentru familie.

8. Vocea cetățeanului se află în Parlament, iar parlamentarii ar trebui să reprezinte diversitatea populației din care provin și mai ales interesele cetățenilor țării care i-a votat. Parlamentarii sunt de două feluri: parlamentari la putere și parlamentari în opoziție. În cazul României, avem parlamentari analfabeți și aroganți la putere și parlamentari educați și cu prea mult bun simț în opoziție. 

Parlamentul României, episodul 1:

Dialog real între Șerban Nicolae, senator PSD din 2004 (!) și Cosette Chichirău, senator USR de Iași din 2016.
Şerban Nicolae: E o Chichirău asta, asta n-are nicio meserie…
Cosette Chichirău: Hoţii sunt în fruntea Parlamentului.
Şerban Nicolae: … o asistată social. Doamnă, penală este mama care v-a făcut aşa nesimţită. 
Cosette Chichirău: Serios?
Şerban Nicolae: Nu vă hliziţi fasolea aia inutilă la mine. Mai bine spălaţi-vă pe dinţi, pe cuvânt. Aveţi mâncare între dinţi. Mâncarea aia de deputat, aşa e.
Cosette Chichirău: Mă insultă, dar nu e o problemă, pentru că domnul Şerban Nicolae insultă tot poporul român şi fură, împreună cu grupul lui infracţional organizat.
Şerban Nicolae: Eu n-am furat nimic, doamnă, nu fiţi nesimţită. 
Cosette Chichirău: Dumneavoastră sunteţi un şofer…
Şerban Nicolae: Nu, n-am fost niciodată şofer. 
Cosette Chichirău: Sunteţi şofer la grupul infracţional organizat.
Şerban Nicolae: Dumneavoastră sunteţi atât de proastă, încât e incredibil ce spuneţi. Ia demonstraţi-mi că am fost şofer, hai, demonstraţi-mi! Ia căutaţi!
Cosette Chichirău: Avem poze.
Şerban Nicolae: Poze? CV-ul e în poze? Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal, acuma ce să facem?

Parlamentul României, episodul 2:

Prințeso, sugi pula! i-a transmis Liviu Brăiloiu, senator PSD de Constanța, Florinei Presadă, senator USR de București. În perioada tensiunilor din Parlament pentru legile justiției, Florina Presadă a decis să le împartă mai multor parlamentari cartea Ferma Animalelor, de George Orwell, și într-un interviu a declarat că: mai mulți senatori PSD au aruncat cărțile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început sa mă insulte și să mă înjure. Am cerut în acel moment domnului Manda, care era președinte de ședință, să suspende sedința, însă a refuzat să facă acest lucru. Claudiu Manda, soțul feministei Lia Olguța Vasilescu, i-a tăiat microfonul și a trimis-o în bancă, spunându-i: rămâne cum a spus Brăiloiu.

Parlamentul României, episodul 3:

Cristian Ghinea, deputat USR de București, după ce i s-a tăiat microfonul în plen, a călcat pe urmele lui Iordache, arătând un semn obscen colegilor din Parlament, dar și-a redresat capitalul de imagine adresându-i o scrisoare pertinentă lui Victor Ponta, fostul premier al României: Domnule Ponta, când erați în opoziție, în 2011, m-ați invitat la prânz. Voiați să aflați cum vede un lider al societății civile reforma statului român. A fost o discuție agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu câteva idei, din care se creionau direcții de reformă. V-am spus că doar prin reformă și seriozitate puteți rămâne în istorie. M-am înșelat: puteți rămâne și altfel, dar din cu totul alte motive. Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă.

9. Fără penali în funcții publice! Useriștii au scandat și au strâns semnături pentru această dorință a românilor de a nu mai vedea politicieni condamnați pentru corupție la conducerea statului.  Sună atât de banal și atât de logic, încât multora le este încă rușine să accepte că România trebuie să transpună o asemenea regulă morală în Constituție. Campania a fost inițiată de USR, preluată de o serie de ONG-uri civice și atacată de șefii de trib din PSD care s-au simțit vizați. Nimeni nu credea că inițiativa va strânge 1 milion de semnături. Nici măcar useriștii. Dar useriștii au mers înainte și s-au mobilizat unii pe alții. Când obiectul a fost atins, cu toții am realizat (chiar și pesediștii și peneliștii) că USR a devenit un partid care nu va mai putea fi ignorat și că societatea românească susține oamenii noi în politică. Felicitări tuturor celor care au adus acest vis mai aproape de realitate! Acesta este USR-ul care-mi place!

10. Caramitru a intrat în USR cu o imagine de corporatist de succes și cu o funcție de consilier prezidențial. Prima oară am auzit de Caramitru de la o prietenă care mi-a zis că-i place de el că taie și spânzură tot ce prinde și dă pe față tot ce simteAsta ne trebuie în politică, mi-a zis!La acel moment am aprobat, după care am început să aud în stânga și-n dreapta că acest Caramitru e cam extremist și iar a dat cu bâta-n baltă. Chiar dacă are aerul unui userist tensionat care creează tensiune, am învățat să apreciez oamenii care spun ceea ce cred (mai mult decât pe cei care una spun și alta fac), mai ales că punctele de vedere din USR sunt la fel de pestrițe ca românii pe care îi reprezintă partidul. Băiatul nu e prost, dar nu știe să-și vândă marfa, mi-a mai zis o altă prietenă. Depinde către cine o vinde. Concluzia mea e că exagerările îți cresc șansa să ți se acorde atenție, dar îi vei pierde pe oamenii care nu rezonează cu exagerările tale. Dacă ar fi să filozofăm puțin, a exagera nu înseamnă a minți, la fel cum a omite nu înseamnă a minți. Omisiunile, în schimb, îi fac pe oameni (inclusiv pe cei care ar rezona cu exagerările tale) să te ignore și să te uite. Pentru că omiți să fii tu însuți, o exagerare intenționată, iar ochii lor te privesc ca pe o omisiune invizibilă. Consider că e mai benefic (pentru toată lumea) să fim o exagerare intenționată decât o omitere invizibilă. Excentricitatea este o mulțumire cu ceea ce suntem (și deseori cu ceea ce sunt și alții). Cu toții știm că nu trăim într-o lume ideală (o lume alimentată de prea multe exagerări și omisiuni), dar cred că fiecare dintre noi are o dorință comună, valabilă oriunde și oricând pe acest pământ. Dorința de a conta. Individual și colectiv!

11. În cadrul congresului pentru desemnarea candidatului USR la președinția României, Dan Barna, noul președinte ales în urma demisiei lui Nicușor Dan, a ieșit în evidență printr-o pereche de pantofi stridenți care i-au purtat noroc. Întrebat de o jurnalistă ce a vrut să transmită cu acești pantofi, Barna i-a răspuns: Nimic. Pur şi simplu aveam cureaua din acelaşi material şi mi s-a părut o ţinută potrivită pentru un congres al unei generaţii de viitor, nimic mai mult. Nu era vreun mesaj subliminal, sunt foarte mulţumit. O să îi mai port şi la alte evenimente. Sunt nişte pantofi.

12. Festivalul democrației în USR. Oricine poate spune orice despre USR, dar nu poate spune că nu este un partid democratic! Partidul a fost construit de jos în sus, de oameni ca tine și ca mine care nu au stat deoparte, iar votul membrilor este lege scrisă în cadrul adunărilor generale și al congreselor naționale. Ca în orice partid, există negocieri în culise care afectează alegerile interne și meritocrația pură, dar deseori votul final este surprinzător și asta face ca vocea membrilor să fie mult mai puternică decât vocea liderilor (mai ales dacă ar fi să comparăm cu alte partide din România). Pentru desemnarea candidaților la alegerile europarlamentare, USR a fost singurul partid din România care a avut alegeri democratice interne și campanie vie cu peste 90 de candidați. La final, toți membrii USR au votat online candidații preferați. România a fost obișnuită de 30 de ani cu liste de partid agreate de liderul suprem în urma unor negocieri în culise bazate pe favoruri sau contribuții financiare care nu reflectau deloc democrația și meritocrația. Cei cu pile și influență sau favoruri de primit ajungeau pe locuri eligibile. Cei cu merite și fără pile ajungeau la coada listei sau nu mai ajungeau deloc. Cu alte cuvinte, oricine poate spune orice despre USR, dar nu poate spune că nu este un partid democratic, organizat de jos în sus, în care vocea membrilor este (încă) mult mai puternică decât vocea liderilor.

13. Imediat după eșecul lui Barna la prezidențiale, Olimpia Ardelean, membru fondator USR Ilfov, a fost exclusă din USR în urma unui vot majoritar în Biroul Național de către echipa lui Barna. Motivul oficial: Olimpia Ardelean a făcut o postare publică pe Facebook cu două zile înaintea primului tur la prezidențiale care includea critici și dileme față de candidatul USR la prezidențiale. Momentul a fost prost. Conținutul mai puțin prost. Impactul public al postării a fost minim. Impactul emoțional al Biroului Național a fost maxim. Lecția pragmatică dată de atotputernicii useriști a produs scântei morale în interiorul partidului. Zeci de useriști au demisionat și câteva sute i-au luat partea avertizorului de integritate exclus. USR este un partid viu, au spus atotputernicii. USR este un partid de politicieni vechi și politicieni noi, au spus avertizorii. Oare cine câștigă din toată această poveste, s-au întrebat românii.